úterý 23. dubna 2013

Profesionální leptání kovů a panelů

Leptání nerezu a jiné oceli je lehčí než se zdá!!!

Rytí a frézování je časově náročný proces a také finančně nákladný vzhledem k opotřebení nástrojů. Chemické leptaní nebo také chemické rytí, jak je někdy nazýván, je rychlejší a mnohem levnější proces. Náklady na výrobu jednoho panelu o velikosti 305 x 305 mm se pohybují do 30 Kč.


Čas leptání je závislý na požadované hloubce leptání a znečištění roztoku, ale u typu nerezového panelu 316 se pohybujeme mezi 8 až 10 minutami. Moderní leptací jednotky jsou levnější a dostupnější než kdy předtím. Náklady na sprejovou leptací jednotku s oplachem o pracovní ploše 254 x 305 mm se pohybují okolo 30 000 Kč.
Sprejové leptací zařízení Rota Spray

Technologický proces:

Technologický proces je stejný, jako je tomu u výroby desek plošných spojů. Před použitím musí být leptaný materiál nepoškozený, dokonale čistý a odmaštěný. 


Tvorba motivu - motiv si vytiskneme na inkoustové nebo laserové tiskárně. Doporučujeme použít filmy JetStar nebo LaserStar. Tisk motivu musí být proveden v negativu, tedy to co je v černé barvě, odleptává se. 
Pozn. Negativní předlohy se používají při nanesení fotorezistu v tzv. suchých filmech.


Nanesení fotorezistu - fotorezist doporučujeme nanést pomocí laminace. Tento způsob je kvalitní, rychlý a materiál se dá téměř ihned dále zpracovávat. Tato operace nezabere více jak 3 minuty. Více informací o laminaci naleznete v předešlém článku našeho blogu:

Nanesení fotorezistu pomocí laminace

Osvit předlohy na materiál - poté co máme vytisknutý motiv a na materiál je nanesena fotocitlivá vrstva, přiložíme motiv na materiál a osvítíme jej v UV osvitové jednotce. Doporučujeme osvitovou jednotku s vakuem, kde je docíleno maximálního přítlaku filmu s motivem na materiál. Tento typ jednotek je vybaven digitálním časovačem.
Čas osvitu je cca 90s.

Vývoj motivu - poté co je motiv přenesen na materiál je nutné vyvolání v chemikálii určené pro vývoj. Tato operace se doporučuje provádět v procesní jednotce, ale postačí i miska. Čas doporučený pro ponechání v roztoku je 2-3 min. Doporučujeme použít jednotku s více komorami např PA310, protože v jednotce lze provádět následné operace, jako je opláchnutí a stripování.

Opláchnutí po vývojce - opláchnutí vodou po vyvolání ve vývojce, viz. komora pro oplach v jednotce PA310.

Leptání - leptání se provádí v leptací jednotce, doporučujeme sprejovou leptací jednotku RotaSpray s následnou komorou pro oplach. Výhoda sprejového leptání je ve zkráceném čase leptu a také v okamžitém stékání roztoku z materiálu. Jednotka je vybavena digitálním časovačem a topným tělesem, ventilem pro napuštění oplachové komory a sifónovou výpustí. Čas podle hloubky leptu 8 - 20 min při novém roztoku.




Odstranění zbytkového fotorezistu (stripování) - protože na materiálu je stále zbývající vrstva fotorezistu, která nám kryla místa, kde se nemělo leptat, je nutné tuto vrstvu odstranit pomocí tzv. striperu Seno PC155 v trojkomorové procesní jednotce PA310. Čas stripování je závislý na teplotě a tloušťce vrstvy, běžně okolo 2-3 minut.

Výsledný čas pro celkový proces leptání nerezových štítku a jiných kovů je okolo 20 minut.

Náklady na profesionální malosériovou linku pro leptání kovů včetně sady chemikálií jsou od
86 868 Kč bez DPH.


Set obsahuje:
1x300-100AY315 UV vakuová jednotka
1x27-22808A3 laminátor pro suchý film fotorezistu
1x500-037PA317, procesní jednotka - trojkomorová
1x500-702Rota-Spray, sprejová leptací jednotka
1x500-164Vývojka pro suchý film fotorezistu, koncentrát 1l pro 25l
1x600-015PC145 (5ltr) leptací chemikálie
1x600-019PC155 Resist Strip 1ltr. koncentrat pro 5l
1x500-024-1Suchý film 2 role - fotorezist 305mm x 30m 
1x500-172-11320 Acid Etch Cleaner 1 litr - čistič materiálů
1x45-3808254 mm X 305 mm  - miska pro zpracování
  
  

Co s chemikáliemi?
Existují zařízení která dokáží leptací roztoky neutralizovat a poté se mohou vylít do odpadu. Tato zařízení jsou poměrně nákladná vzhledem k pořizovacím nákladům celé leptací linky. Druhou a cenově výhodnější variantou je svoz odbornou firmou na likvidaci odpadu. Cena za odběr chemikálie se pohybuje okolo 2Kč/l. Stačí tedy použité chemikálie nalít zpět do kanystrů a domluvit si se společností svozový plán dle výrobní kapacity nebo si doobjednat svoz zvlášť. 


Žádné komentáře:

Okomentovat